Bez zezwolenia na pracę \ Дозвіл на роботу не потрібний

Дозвіл на роботу в Польщі більше не потрібний – таке Розпорядження видало  Міністерство праці та соцполітики Польщі.

 Позбутися обов'язку оформлення дозволу на роботу в Польщі мріє чи не кожен мігрант. Раніше без такого дозволу могли працювати українці з Картою поляка, цього року до цієї групи долучилась армія випускників  поліцеальних шкіл в Польщі

Не всі знають, що в Польщі є безліч курсів і шкіл для дорослих, де можна навчатись у вільний від роботи час причому ще й безкоштовно.
Оголошень про набір до поліцеальних шкіл можна зустріти чимало на кожному кроці.

Ні, поліцеальна школа не має нічого спільного з поліцією Це навчальний заклад, допоможе вам  здобути певну професію. Він подібний до українських технікумів, де можна здобути середню професійну освіту за різними спеціальностями: масажист, флорист, кондитер, фітнес-тренер, перукар, дизайнер інтер'єру, фотограф, інтернет-маркетолог, медичний опікун, інформатик, помічник юриста.
Але – чому варто навчатись в поліцеальній школі людині, яка приїхала в Польщу працювати чи приєднатися до родини?
Мабуть, найголовніше – вивчення польської мові. Курс мови зазвичай входить до навчальної програми. До того ж – вам доведеться слухати польську на лекціях з основних предметів, говорити польською з викладачем та на заняттях, писати польською при виконанні завдань/складанні іспитів. А це все – неоціненна практика мовлення, яку неможливо отримати суто на мовних курсах
Які документи необхідні?
ксерокопії 2-х паспортів (національного та закордонного);
шкільний атестат про повну загальну середню освіту; (перекладений на польську мову присяжним перекладачем)
медична довідка;
2 фотографії (такого ж типу, як для візи).
Навчальний заклад видає запрошення, і на його основі ви робите національну студентську візу в Україні на рік, якщо в даний час візи у васи немає.
На відміну від 90 днів на рік, передбачених шенгенською візою або біометричним паспортом, студентська віза дає можливість легально працювати в Польщі,
Як стало відомо серед іноземців у поліцеальних школах найбільше українців. Є ще білоруси, студенти з Азербайджану і Грузії. Вони тут з тих самих мотивів, що й українці – віза легалізує їхнє перебування в країні. Маючи документ на руках, можна шукати заробітків. Не всі роботодавці хочуть морочитися з запрошеннями та офіційним працевлаштуванням. Для власника фірми часом вигідніше взяти людину, якій не треба чекати місяць-два на оформлення візи, бо вже є готовий документ.
Чи є вікові обмеження для навчання? 

Навчатися можуть всі: як молоді люди віком від 18-ти років, так і люди пенсійного віку.
Чи можуть подавати документи люди, які вже мають вищу освіту? 

Так, можуть. Але при подачі документів все одно потрібно буде принести документи про отримання середньої освіти. Це можуть бути документи про закінчення училища, школи, коледжу.

Навчання триває від 2 до 3-х років. Ви можете вибрати денний, вечірнє навчання або навчання у вихідні дні. Якщо ваша віза скоро закінчується, але ви все ж хочете вступити, ви можете поступити, поки вона дійсна. У школі вам видадуть документ, який свідчить про те, що ви є студентом даної школи. З цим документом ви зможете отримати нову візу. Ви також зможете одночасно працювати та навчатися .
Усі спеціальності формуються згідно з запитами ринку праці. Тому після успішного закінчення такої школи ви швидко знайдете для себе роботу. Отримавши диплом про закінчення такого навчання, ви зможете працювати як у Польщі, так і в інших країнах ЄС.

Але найважливіше, усі   випускники поліцеальної школи звільнені від обов’язку мати дозвіл на роботу на території усієї Польщі, незалежно від того державна чи приватна ця поліцеальна школа. Єдина вимога – школа має бути внесена до реєстру (RSPO), А УЧЕНЬ МАЄ СКЛАСТИ ДЕРЖАВНИЙ ЕКЗАМЕН.
Таким чином – випускники поліцеальної школи матимуть карту із доступом до ринку   незалежно від того, чи буде  це на ній написано, чи ні. 

 

Zgodnie z Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej-cudzoziemiec, które wykonują prace na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, będący absolwentem polskiej szkoły policealnej jest zwolniony z obowiązku posiadania zezwolenia na pracę.

To cudowna wiadomość dla wszystkich kto pragnie podjąć naukę w tej szkole.
Nie wszyscy wiedzą, że w Polsce istnieje wiele kursów i szkół dla dorosłych, gdzie można uczyć się nawet bezpłatnie.
Dotyczy to też szkół policealnych. Już teraz na każdym rogu można znaleźć ogłoszenie o rekrutacji. Warto wiedzieć, iż szkoła policealna nie ma nic wspólnego z policją, to szkoła, która uczy zawodu. Jest ona podobna do ukraińskiej uczelni, gdzie można uzyskać wykształcenie zawodowe w różnych specjalnościach – technikum. Każdy chętny może wybrać kierunek, na którym będzie się szkolił: masażysty, kwiaciarnia, cukiernia, trener fitness, fryzjer, projektanta wnętrz, fotograf, grafik komputerowy, opiekun medyczny, technik administracji .
Dlaczego warto studiować w szkole policyjnej?
Najważniejszą rzecz-to nauka języka polskiego. Wykłady głównych tematów, wykonywania zadań ta egzaminy są w języku polskim. A to rewelacyjna praktyka mówienia, której nie można uzyskać wyłącznie na kursach językowych.
Jakie dokumenty są wymagane?
- kserokopie 2 paszportów (krajowych i zagraniczny);
- świadectwo szkolne z pełnym wykształceniem średnim; (przetłumaczone na język polski przez tłumacza przysięgłego)
- zaświadczenie lekarskie;
- 2 zdjęcia (takie jak na wizę).
Do szkół policealnych może dostać się praktycznie każdy, kto spełni niezbyt wygórowane wymogi formalne.
Należy mieć ukończone 18 lat-albo w momencie zapisu, albo w roku kalendarzowym, w którym podejmuje się naukę. Studiują też osoby starsze i nawet emeryci.
Warto podkreślić, że rekrutacja do szkół policealnych nie opiera się o żadne konkursy świadectw. Najczęściej liczy się po prostu kolejność zgłoszeń, dlatego nie należy czekać do ostatniej chwili, bo może okazać się, że na naszym upragnionym kierunku, nie ma już wolnych miejsc.
W przeciwieństwie pobytu na podstawie paszportu biometrycznego, który daje możliwość pobytu do 90 dni w pół roku, wizą na studia ważna rok i można legalnie pracować w Polsce,
Jak okazało się, już teraz w szkołach policealnych wśród obcokrajowców liderują Ukraińcy. Uczą się też Białorusini, studenci z Azerbejdżanu i Gruzji. Są tutaj z tych samych powodów, co Ukraińcy – studentka wiza legalizuje ich pobyt w kraju.
Czy osoby, które posiadają już wyższe wykształcenie, mogą składać dokumenty?

Tak, mogą. Przy składaniu dokumentów nadal będzie konieczne dostarczenie dokumentów ze szkoły średniej-świadectwo.
Nauka trwa od 2 do 3 lat. Możesz wybrać dzienne, wieczorne szkolenie lub naukę w weekendy.
Jeśli Twoja wiza wkrótce wygaśnie, a ty chcesz się uczyć-możesz kontynuować nauka, dopóki twoja wiza jest ważna. W szkole otrzymasz dokument – zaświadczenie i harmonogram. Z pomocą tych dokumentu będziesz mógł uzyskać nową wizę. Będziesz także mógł pracować i studiować w tym samym czasie.
Wszystkie kierunki w policealnych szkołach Są dostosowane do rynku pracy. Dlatego po ukończeniu takiej szkoły szybko znajdziesz pracę dla siebie. Z tym dokumentem będziesz mógł pracować zarówno w Polsce, jak i w innych krajach UE.